De boekhandels koesteren de vaste boekenprijs, maar dat is niet terecht, stelt de Autoriteit Consument & Markt. Volgens de toezichthouder zouden er meer boeken worden verkocht zonder een minimumprijs. De inkomsten zouden zelfs weleens kunnen toenemen.

De vaste boekenprijs is slecht is voor de boekverkopen. Zonder vaste boekenprijs zouden lezers minder moeten betalen voor een boek en zouden er meer titels worden verkocht, stellen drie economen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag in een opiniestuk in het NRC Handelsblad.

Hogere winsten op goedlopende titels zouden dan kunnen worden ingezet om verliezen op slechtlopende titels te dekken. Hierdoor zou een breder boekenaanbod mogelijk worden. De onderzoekers wijzen erop dat de afschaffing van de vaste boekenprijs in het Verenigd Koninkrijk heeft geleid tot een stijging van de consumentenuitgaven aan boeken van 50 procent. Daarnaast verdubbelde het aantal uitgegeven titels in dat land.

Nederland kent, net als veel andere landen, een wettelijk geregelde vaste boekenprijs die uitgevers verplicht om de consumentenprijs van nieuwe titels vast te stellen. Dat houdt in dat nieuwe boeken bij iedere boekenverkoper even duur zijn. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) beslist naar verwachting nog dit jaar of de vaste boekenprijs wordt gehandhaafd op basis van advies van de Raad voor Cultuur.

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) verdedigt in een reactie in de krant het belang van de vaste boekenprijs. De organisatie is het niet eens met de analyse van ACM.

De KVB vreest dat het aantal fysieke boekhandels bij afschaffing van de vaste boekenprijs onvermijdelijk zal afnemen. Ook zou het voortbestaan van een gevarieerd aanbod aan boeken hierdoor juist in gevaar kunnen komen. ,,Uitgevers hebben de vaste boekenprijs nodig om op voorhand commercieel misschien minder aantrekkelijke titels te publiceren'', aldus de KVB.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl